Co to je Martfrost?

Mnoho nožů vyráběných do devadesátých let dvacátého století v Československu na sobě nese značku Martfrost.  V diskuzních fórech o nožích jsou takto upravené čepele stále velmi vysoce hodnoceny. O jakou úpravu nožů se tedy konkrétně jednalo?

Nože tehdy byly vyráběny z uhlíkové oceli AK 5 (strojnické značení oceli je 17029), kterou dodávala tehdejší slavná huť SONP Poldi Kladno. Ta ale nebyla pro nože úplně ideální. A právě kalení metodou Marfrost dávalo nožům vlastnosti mnohem dražších ocelí. Důležité je, že při takovém kalení se již neměnila tvrdost materiálu, ale velmi vzrůstala jeho odolnost proti opotřebení, tzv. abrazivzdornost.

Martfrost je tedy československý patent kalení oceli v parách tekutého dusíku. Název technologie je vlastně složeninou dvou slov. Mart je první část slova „martenzit”, což je vysoce tvrdý a pevný přesycený tuhý roztok uhlíku v železe, který vzniká rychlým podchlazením při kalení. Frost je pak anglicky mráz. Nože se tedy po zahřátí na kalící teplotu prudce ochladily v dusíkových parách.

Od roku 1990 se klasická metoda Martfrost pro výrobu nožů v Mikově již nepoužívá. Důvodů je celá řada – nejčastěji se zmiňuje velká ekologická zátěž. Ovšem samotný postup, na kterém byl Martfrost založen, samozřejmě mrtvý není a zmrazování ocelí po kalení se v průmyslu využívá stále.